Grönbo ekoby ek. förening

Intresserad av att bo i en ekoby i Göteborg? I Rödbo på norra Hisingen.

Projektet

Grönbo ekoby har som ambition att bli en socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbar ekoby med ett lantligt stadsnära boende som har odlingsmöjligheter, inflytande och samarbetsboende. Grönbo vill ha en varierad bebyggelse i olika upplåtelseformer, bestående av privatägda villor och parhus, kooperativa hyresrätter samt Tiny houses insprängda bland skogsträdgårdar, skogsområden, verksamheter och odlingar. Vi vill ha ett boende med olika slags mötesplatser i vardagen, för att befrämja trivsel, välbefinnande, gemenskap, kultur och eget skapande i ett ekologiskt hållbart sammanhang med ovanligt god resurs-hushållning.

Det bakomliggande syftet med Grönbo är att skapa ett bostadsområde som:

1. med hjälp av tillgängliga metoder och material är föredömligt miljöriktigt, ekologiskt, energisnålt och har kretsloppsprincipen inbyggd och är anpassat till platsen.

2. är socialt stimulerande och trivsamt och där det finns boendeinflytande på riktigt och där alla deltar på något sätt och delar ansvaret.

3. ger lägre levnadsomkostnader och boendekostnader genom samutnyttjande och möjlighet till resursbevarande livsstil och därmed ett mindre ekologiskt fotavtryck.

Föreningen vill medverka till att de tre hållbarhetsaspekterna interagerar med varandra i strävan till förebild, pilotprojekt och testarena.

Den ekoby vi vill skapa är ett bostadsbyggnads- och utvecklingsprojekt innehållande självbyggeri och kooperativa hyresrätter och grundas delvis på företagsamhet och viss grad av självförsörjning av livsmedel. Föreningen strävar efter att uppfylla de nationella och globala miljömålen och är inriktat på en hållbar livsstil. Att etablera ekobyn är ett konkret sätt att visa att ekologisk omställning är möjlig. Grundprinciper för den blivande ekobyn är att vi bygger sunda hus, hushållar med våra resurser, sluter kretslopp bidrar till friskare vatten och anpassar oss till platsen och tillämpar permakulturella principer. Enligt vår uppfattning samspelar våra målsättningar i mycket med en rad ställningstaganden för boendet som under en följd av år angivits i Göteborgs stads budget.

Grönbo är ett bygg-gemenskapsprojekt, just av det slag som Göteborg Stad sagt sig vilja främja utifrån tanken om Byggemenskaper. Föreningen vill också bidra till social blandning genom att även bygga hyresrätter i området och vi kan bidra till att ytterligare förbättra Göteborg som odlarnas stad.

I enlighet med Göteborgs Stads program för biologisk mångfald vill Grönbo främja ett rikt växt- och djurliv och ekosystemtjänster som pollinering av blommor.

Projektet är organiserat som en ekonomisk förening. Tanken är att föreningen fungerar som fastighetsexploatör och står för infrastrukturen. Avsikten är att låta bygga egna hem, minst 25 % hyresrätter - som radhus och kollektivhus - samt flyttbara Tiny houses. Föreningsstyrelsen svarar för att projektet blir en fungerande enhet som håller hög standard, med kretslopp och återvinning inom vatten, avlopp och “sophantering”. Föreningen anlitar egen byggexpertis med upphandlingskompetens för råd och hjälp till sina medlemmar.

Medlemmarna som bygger egna hem ska som byggherrar - med tonvikt på självbyggeri - svara för sina egna byggprojekt och i den delen ta den hjälp de själva vill och har råd med. Det bidrar till mångfald i såväl innehåll som estetiskt utförande.

Genom vår förening går vi samman för att med professionellt stöd förverkliga projektet. I konceptet ingår det därför att medlemmarna vid köpet av tomt också betalar för professionell byggrådgivning, kvalitetsansvariga byggingenjörer liksom projektledare för handläggning av infrastrukturinvesteringarna mm. Vi strävar efter att uppfylla de nationella miljömålen och en hållbar livsstil. Enligt vår uppfattning samspelar våra målsättningar för vårt projekt i mycket med de ställningstaganden för boendet som anges i Göteborgs Stads budget                                     Ur föreningens markansökan till Göteborgs Stad.

Gemensamt för alla husen skall vara att de är byggda av miljövänligt material och håller en god nivå av ekologisk standard. Husen byggs framför allt av naturliga material som trä, sten, lera, halmbalar samt återvunnet byggmaterial.

Tanken är att kretsloppet skall vara “inbyggt” och med egen vattenrening och att vatten som används till matlagning, dusch och disk, skall kunna återanvändas till bevattning och WC. Föreningen kan ställa krav på vilka tvättmedel som kan tillåtas. Produkter och varor som används inom byn skall i en fortskridande ökande utsträckning vara biologiskt nedbrytbara eller kunna återvinnas.

Föreningen räknar med att flera av husen har inbyggda spetstekniklösningar för att vara så resurssnåla som möjligt. Vi räknar med att en del av husen blir passivhus samt plus-energihus, dvs att de inte kommer att fordra någon extern uppvärmning. Forskningsteknik om grön teknik ska användas inom byn och vi avser att genom Chalmers-kontakter mm stärka det inslaget.

Vår inriktning är att skapa ett antal boendekluster med ca 35 hushåll i varje, för att den vägen stärka det “sociala kittet”, gemenskapen och handlingskraften i området. Genom samutnyttjande och en resursbevarande livsstil skall privatekonomin påverkas positivt.

När medlemmarna flyttat in, så bestämmer de hur området ska fortsätta att utvecklas, i beslutsformer som liknar dem för en bostadsrättsförening. Man har boendeinflytande över närmiljön och deltar lite i skötseln av området. Det bidrar till grannkontakter i vardagen och till att skapa trygghet, synlighet och identitet. Om alla bidrar lite med sin tid och engagemang, så kan närmiljön berikas med fler möjligheter och livskvalitén höjas utan att det kostar så mycket. 
En viktig del i projektet är att etablera arbetstillfällen och annat ekonomiskt samarbete i området. Genom antalet hushåll finns det underlag för t ex bilpool, livsmedelsbutik, gemensamma storinköp, föräldrarkooperativt dagis, gruppboende och äldreboende och andra egna eller kooperativa företag. I byn ska det beredas plats för ett lokalt grönt företagande och det ska vara attraktivt att ha lokaler där. Med arbetstillfällen i området får vi en mer levande närmiljö och aktiva vuxna. Ett boende där många vuxna också försörjer i närmiljön är en bättre uppväxtmiljö för barnen än en sovstad.

Cirka 15 hektar jordbruksmark finnes inom markanvisningen. Grönbo ekoby har för avsikt att ta fullt ansvar för jord- och skogsbruksbruksmarken utifrån permakulturella principer för att få till stånd naturliga kretslopp. Det skall finnas odlingsmöjligheter för den som vill. Marken har god plats för odlingslotter där en stor del av medlemmarnas mat kan produceras. Odlingen kommer att begränsas till vad markarealen i sin helhet har bärkraft för. Balans skall råda. I närmiljön finns även ytterligare odlingsmark som troligtvis också skulle kunna arrenderas vid behov.

Vi vill också skapa några extra vackra och inspirerande platser: kanske en örtagård och idéträdgård, och en damm - och en stimulerande lekplats.

I projektet ingår att uppföra en föreningsägd Centrumfastighet med olika gemensamhetsutrymmen såsom café och restaurant, ungdoms- och föreningslokaler, samt några verkstäder. Det är medlemmarnas tomtköp som ska finansiera infrastrukturinvesteringarna, centrumfastighet, gemensamhetslokaler, overheadkostnader, professionell byggrådgivning, projektledare för handläggning av infrastrukturinvesteringarna mm. Föreningen strävar efter att vara ett gott exempel på hållbart samhällsbyggande.

Grönboprojektet som helhet är ett mångfacetterat projekt och en bred testarena för olika ekologiska lösningar i system och material och önskar att detta tillåts påverka arkitekturen. Föreningen vill vara ett nyskapande och inspirerande projekt och vill stå i god kontakt med omvärlden, där studiebesök och kursverksamhet ska ingå som en naturlig del. Vi tror att byn har potential att bli ett attraktivt besöksmål och kommer att välkomna studiebesök.

Sunda hus och Hållbart byggande

Ekologisk teknik är teknik där levande system integreras med tekniska lösningar.

Resurshushållande teknik är att få så energisnåla resurser som möjligt,

Kretsloppsteknik handlar om att resurserna återanvänds och att ringa avfall skapas. Miljöanpassad teknik handlar om ekologisk anpassning, resurshushållning och kretsloppskapande.

Kretsloppssamhällets teknik härmar ekosystemen . Man använder flödande energi och råvaror. Organiska råvaror komposteras och bilder mylla som nya förnybara råvaror kan växa upp ifrån. Oorganiska råvaror sorteras och återanvänds som nya råvaror i produktionen.

Minimera energianvändning i produktionen, använd förnybara klimatneutrala energikällor till värme, varmvatten och el, bygga energieffektivt med välisolerade klimatskal, energieffektiv design, arealeffektiv plan, eleffektiv utrustning (enligt norska aktiv-hus konceptet). För inomhusklimatet konsekvent använda giftfria, sunda och miljövänliga byggmaterial och ytbehandlingar,. Optimera den relativa luftfuktigheten inomhus med fuktbuffrande material, diffusionsöppna konstruktioner och behovsanpassad reglerbar ventilation. Använda robusta, enkla och brukarvänliga metoder av naturlig ventilation. När det gäller yttre miljö så arbeta enligt konceptet vagga-till-vagga, göra en miljökonsekvens och livscykelanalys. Använda så mycket som möjligt lokala miljövänliga och och klimatneutrala material och resurser. Vi ska sträva efter att byggnaderna ska vara anpassade till platsens microklimat och dess övriga kvalitéer.

Materialval – titta på påverkan av hälsan och ekosystemen samt resursanvändning och miljöförstöring, exempelvis ska vi lära mer om isoleringsmaterial som hampa, musselskal och tång. Också intresserade av demonterbara konstruktioner (Catarina Thornmark, byggnadsekologi LTU).

Målsättningen för installationer är att välja installationer som ger ett bra inomhusklimat samtidigt som vi hushållar med resurser.

Var med på intresselistan!!

Vi skulle vilja veta hur stort intresset är för Grönbo-projektet. Registrera dig på intresselistan, genom att peka på bilden under "Märken" i rutan 8 cm här nedanför.--> tryck först en gång för att få "Adobe Flasch" och tryck sen en gång till på Pilen; och sedan på Gå med.

Det innebär inget åtagande, men du får nyhetsbrev då och då.

- - - - - - 

Till Grönbo-projektet söker vi också dig med intresse och relevant erfarenhet eller kompetens - maila om du är intresserad: info@gronboekoby.se

 - - - - - - - - - - - - -

Åter till sidans huvudmeny kommer du genom att dubbelklicka på bilden allra överst med texten

Grönbo ekoby ek. förening

Märken

Laddar…

© 2024   Created by Michael Rudvall.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor