Grönbo ekoby ek. förening

Intresserad av att bo i en ekoby i Göteborg? I Rödbo på norra Hisingen.

10 Frågor och svar runt medlemskapet

Fråga 1: Är det god ekonomi att tveka att bli medlem?

Svar: En genomgång av hyresstegringarna inom allmännyttan i Göteborg visar att hyrorna stigit med 90% på 18 år, medan konsumentprisindex endast stigit med 30% under samma tid. Och de nya lägenheter som byggs i Göteborg för närvarande har mycket hög hyra och/eller insats!! Man kan mot den här bakgrunden verkligen fråga sig om det skulle vara bättre avstå från Grönbo-projektet, med all dess potential. Att ”vänta och se” kostar!

Fråga 2: Måste man vara ekonomiskt ”modig” för att bli medlem i Grönbo ekoby?

Svar: Om alla med engagemang och intresse för projektet snabbt och resolut bestämmer sig för att bli medlemmar så underlättar det projektets realisering. Vi tror dock att  en ekonomisk eftertänksamhet leder flera av de intresserade till tron, att det är säkrast att ”vänta och se” till man ser att det blir av. Vi vill möta denna inställning genom att framhålla följande fem  saker:

-   Om de potentiella medlemmarna  skjuter upp att gå med,  tills projektet ”blivit av”, så kommer projektet trots sitt grundliga förarbete att fördröjas avsevärt.

-   Projektets moment 22 är att om alltför många som är uppriktigt intresserade vill ”vänta och se” – så blir resultatet just att det får vänta med att se! Varför? Jo det finns ingen ”mamma och pappa” som köper in fastigheten och fixar detaljplan  och alla de nödvändiga  kontakterna med kommunen, och fixar nödvändig infrastruktur och håller i det praktiska och sedan säljer  tomterna billigt till alla intresserade. Nej, för att projektet ska bli verklighet fodras just en ekonomisk förening som inrättas för att tillvarata de framtida boendes intressen – och engagemang – för en framtida bra grannsamverkan och byggsamverkan och att man delar på grundläggande kostnader och uppgifter. Alternativet till det är att privata företagsaktörer utifrån sina utgångspunkter och intressen färdigställer nyckelfärdiga bostäder till mycket dyrare kostnader – och utan de kommande boendes involvering.

-    Mycket talar för att det är ekonomiskt irrationellt för den enskilde att ”vänta och se”.  Det blir dyrare att uppskjuta sitt beslut.

-    Vi har på hemsidan och i våra dokument informerat om de ideella, sociala och trivselmässiga  grunderna för Grönbo-projektet och lyft fram de ekologiska och kretsloppsmässiga fördelarna samt visat hur vardagsekonomin kan förstärkas på olika sätt inom projektet såsom genom odling, att man delar på kostnader för diverse nyttigheter, har självförvaltning och hur närmiljön genom demokratisk grannsamverkan bidrar till trygghet, gemenskap och en bra uppväxtmiljö för barnen.

Fråga 3:  Hur många medlemmar behövs för att ha råd med markfastigheten? 

Svar: Det är styrelsens uppfattning att ett faktiskt köp av markfastigheten kommer att innebära en skjuts för intresset att bli medlem! Att inköpa  mark kommer att undanröja den tidigare osäkerheten hos potentiella medlemmar om huruvida projektet verkligen blir av. För de potentiella medlemmar som sagt sig att de ska ”vänta och se”  får projektet förnyad aktualitet, vitalitet och ett bättre beslutsunderlag. 

Den markanvisning som Grönbo ekoby erhållit av Göteborgs Stads fastighetskontor är preliminär. Marken är ännu inte köpt och själva köpet kommer sannolikt att ske i samband med att detaljplanen "gått igenom". Det kommer att ta minst ett par år.

Fråga 4: Hur ser medlemsinflytandet ut vid fastighetsköpet?

Svar: Inför köpet av markfastighet tillfrågas medlemmarna vid en särskilt tillkallad stämma. Om en medlem vid stämman begär det, så får den medlemmens kapitalinsats inte användas till fastighetsköpet. 

Fråga 5: Visst finns har föreningen en årsavgift också?

Svar: Ja vi har en årsavgift.  Utöver  medlemsinsatsen  ska man för närvarande  betala 1200:- till löpande kostnader(höjs till 1800:- från 1/7 2020).  Vad ekobyföreningen håller på med är ett slags "fastighets-exploateringsprojekt". Att skaffa mark och se till att få infrastruktur på plats kommer givetvis att kosta pengar och behöva lånefinansieras. Medan detaljplanen utarbetas kommer succesivt allt att bli mycket mer ”på riktigt” och föreningen behöver mer pengar för att kunna gå vidare med utvecklingen av mark-fastigheten.       

Fråga 6: Kollektivtrafiken. Hur lång tid tar med med kollektivtrafik till Göteborg och Kungälv? 

Svar: Kungälv ligger inom cykelavstånd - 3 km. På vardagar går buss varje timme; två hållplatser till Eriksdal.

Till Göteborg går Grön Express från Eriksdal var 10:e minut till Göteborg, på 17 minuter. Bussar går även till Hjalmar Brantingplatsen.

 

Fråga 7: Kan ekobyprojektet kanske starta med ett mindre antal tomter, för att komma igång?

Svar: Ja, vi avser att börja i mindre etapper.

Fråga 8: Är inte 50.000:- ett högt pris för att bli medlem?

Svar: Om Du tror att 50.000:- är mycket pengar för att kunna köpa en tomt billigt så är det lite av en missuppfattning. Realiteten på fastighetsmarknaden är att normalnivån för tomtpriser ständigt höjs.   I vårt land  har sedan 1950-talet markpriserna stigit med ca 300% per decennium! Investering i mark har i Sverige varit särskilt säker.

I en uppmärksammad bok av den internationellt välrenommerade peruanske ekonomen de Sosa, tar han upp det besvär som befolkningen i u-länderna har med att få lån till att investera i olika försörjningsprojekt. De Sosa och hans stab hade undersökt hur många trösklar och hinder som man behöver ta sig över i t ex Peru eller Egypten för att få köpa mark. Det var i storleksordningen 75 olika intyg, stämpelavgifter och myndighetsbeslut (!!!) som man behövde i dessa länder – alltså en hord av byråkrater som för statens eller egen räkning skulle ha sitt mer eller mindre korrupta finger med i spelet: Vilken oöverskådlig samling av möjligheter att trampa snett eller att någon skulle sätta sig på tvären och vilja  ha mer tid, pengar eller andra förmåner för att medborgaren skulle få rätt att köpa ett stycke mark!! De Sosa berättar i boken att följden blivit att medborgarna givetvis strävar att gå runt problemet – och i stället för att lagligt köpa mark så använder de eller bebor mark ändå – utan legala dokument.  I vårt land är det sedan 1600-talet en alltmer spridd vana att med sin fastighet som säkerhet kunna ta lån hos en långivare eller bank. Sverige har faktiskt tidigt haft en tydlig och hanterbar lagstiftning för markförvärv och hur de skall dokumenteras. En sådan fungerande och hanterbar procedur saknas i många länder. Följden av det är att de små förmögenhetsvärden som människorna faktiskt besitter i u-länder inte går att belåna, då äganderätten  är osäker och således långivaren svävar i tvivelsmål om huruvida ett obetalt lån kan kompenseras med någon säkerhet. Men i vårt land har vi alltså tydliga regler och fungerande rutiner för detta. Vi ser här en möjlighet att uppskatta och ta tillvara!

Fråga 9: Hur betalar man enklast medlemsinsatsen om man vill bli medlem på riktigt i Grönbo?

Svar: För att bli medlem i Grönbo ekoby ekonomisk förening ska man ställa en medlemsinsats till föreningens förfogande – en insats som man helt och hållet kan få tillbaka enligt villkoren i stadgarna.  Medlemsinsatsen behöver föreningen ha för att kunna köpa markfastigheten och arbeta med detaljplanen och skall endast användas till det.  Medlemsinsatsen kan fullgöras

A)     genom att man betalar in summan 50.000:- kontant till föreningens bankgiro. Genom insättning till bankgirot 5171-1778, överförs pengarna automatiskt till föreningens konto i Ekobanken.  OBS. Det är viktigt att du skriver personnummer på inbetalningen! Man får sedan givetvis en bekräftelse på att medlemsinsatsen är inbetald.

B) eller genom att man skriver under en insatsrevers på 50.000:- och få den godkänd av styrelsen - se mer om insatsrevers i rullgardinsmenyn: Om medlemsskap 

Fråga 10:  Hur ser den ekonomiska kalkylen ut om man vill betala medlemsinsatsen kontant?

 Svar: Medlemsinsatsen i Grönbo Ekoby Ekonomisk förening är 50.000 kronor. Om du har en bostadsrätt och ökar dess belåning med 50.000:- så är den årliga räntekostnaden för det, för närvarande 1000:-/år efter skattereduktion – alltså mindre än 100 kronor per månad.

För den som inte har 50.000 kronor eller en bostadsrätt att belåna kan många sannolikt med  en släkting eller vän som borgensman, få ett banklån till 6% ränta. Räntekostnad 2000:- kronor på ett år efter skatteavdrag, alltså 166 kronor per månad.

 

Var med på intresselistan!!

Vi skulle vilja veta hur stort intresset är för Grönbo-projektet. Registrera dig på intresselistan, genom att peka på bilden under "Märken" i rutan 8 cm här nedanför.--> tryck först en gång för att få "Adobe Flasch" och tryck sen en gång till på Pilen; och sedan på Gå med.

Det innebär inget åtagande, men du får nyhetsbrev då och då.

- - - - - - 

Till Grönbo-projektet söker vi också dig med intresse och relevant erfarenhet eller kompetens - maila om du är intresserad: info@gronboekoby.se

 - - - - - - - - - - - - -

Åter till sidans huvudmeny kommer du genom att dubbelklicka på bilden allra överst med texten

Grönbo ekoby ek. förening

Märken

Laddar…

© 2024   Created by Michael Rudvall.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor