Grönbo ekoby ek. förening

Intresserad av att bo i en ekoby i Göteborg? I Rödbo på norra Hisingen.

Svanbo kooperativa hyresrättsförening

Svanbo kooperativa hyresrättsförening är en delförening för dem som vill skapa och bo kooperativt i Grönbo! Svanbo delar Grönbos vision och ett nära samarbete finns mellan Grönbo och Svanbo. Visionen för den kooperativa hyresrättsföreningen Svanbo är att tillsammans skapa ett mindre delområde med ca 30 lägenheter och bra närmiljö. Husen ska vara lättillgängliga och många sorters hushåll och familjer ska kunna bo i där. Bostäderna ska ha både mindre och större lägenheter. Lägenheterna ska vara något mindre än vad vanliga lägenheter brukar vara för att i gengäld kunna erbjuda gemensamhetsutrymmen, såsom gemensamt kök, matsal/samlingsrum och andra utrymmen. Vi vill att vårt boende syftar till social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet.

Svanbo´s styrelse har föreslagit Grönbo´s styrelse en mark som ligger drygt 100 m  sydväst om infarten till Grönbo. I mitten av den marken ligger en åker på ca 7500 kvm, med fina möjligheter att omgärda med bostäder. I Svanbostyrelsen tänker vi oss huskroppar i två våningar och med en del egna gemensamhetslokaler.

En kooperativ hyresrättsförening är en form av ekonomisk förening. Det finns en särskild lagstiftning för  kooperativ hyresrättsföreningar. Detta är en fördel. Kooperativa hyresrättsföreningar har – när vissa förutsättningar är uppfyllda – rätt att få statliga kreditgarantier genom Boverket.  Regeringens i år utlovade stöd till hyresrätter kan kanske också vara en fördel för Svanbo. Regelverket är dock i skrivande stund ej färdigt. 

Innehållsförteckning

- Svanbo´s boendeplan, utgångspunkter.

- Stadgar, för Svanbo som är en ekonomisk förening

- längst ned i detta flöde kommer vi att ha en "loggbok" för hur Svanbo´s arbete fortskrider - efter bilden på det vita huset.

 - - - - - - - - - - - - - - -

Utgångspunkter för planeringen av Kooperativa Hyresrättsföreningen Svanbo, en förening med ca 30 lägenheter. Skrivet 1/3 -16 - cirka två sidor

1. Skapa en områdesplan för Svanbo´s mark. Skapa ett genomarbetat dokument som tillåter både medlemmar och fastighetsproffs att kunna se hur områdets olika delar ska nyttjas. Definiera specifika mål -inklusive sociala mål - och översätt dem till utformningskriterier. Gör en prioritering av målen. Denna områdesplan ska identifiera vilka funktioner som de privata bostäderna respektive de gemensamma lokalerna och ytorna ska härbärgera. Var samtidigt medveten om att få människor har råd med allt på önskelistan.

Områdesplanen och arbetet med den skall återskapa och forma ett socialt fungerande grannskap; en trivsam närmiljö. Föreningsmedlemmarnas arbete med denna plan behöver begrunda och samtala om verkliga livssituationer och hur områdets utformning som sådan kan befrämja meningsfullhet och trivsel. Ett bra gemensamhetsboende beror av hur de gemensamma ytorna utformas, där de boende kommer samman och konnektar i vardagen. Grillplats utomhus. Lekplats. Yta för bollspel? Skapa Rinnande bäck.

Vi behöver då också veta markens storlek och markförhållanden, stengärdsgårdar och höjdkurvor mm. Vi behöver fastställa var väg till området lämpligen placeras. Fastställa vilken roll bilar ska ha i området, och hur och var bilfrihet skall ombesörjas.

Hur och var skall el och vatten och avlopp anslutas till området. Vilka dimensioner.

Skall det finnas jordkällare? Hur skall åkermarken disponeras – gemensamt/privat/odlingsmässigt?

Hur kan befintliga stengärdsgårdar integreras i planen. Var skall huskropparna stå? Höjd?

Vilka är målen i områdesplanen?

Vilka aktiviteter underlättar dessa mål utomhus och inomhus?

Vilka platser underlättar dessa aktiviteter?

Vilka funktioner ska finnas på Svanbo´s markfastighet?

2. Skapa en plan för gemensamma lokaler och ytor, inne och ute.

Vilka behov skall de gemensamma ytorna tillfredsställa? Genom att fastställa planen för gemensamma lokaler och ytor innan planen för de enskilda lägenheterna, så vet alla inblandade vilka nyttofunktioner de gemensamma utrymme har, och kan anpassa de individuella bostäderna till det. Medlemmarna kan t ex vara tryggare med mindre privata bostäder om de vet att det finns en gemensam gästlägenhet; eller ett gemensamt rum för sömnad mm, eller att de vet att det finns en storkök med med plats för många gäster.

De gemensamma utrymmena ska utforma för att föra samman de boende och överbrygga gapet mellan hemmet och grannskapet. Och medan utformningen av ett hus för kärnfamiljen drar energi, tid och pengar så kan det gemensamma ytorna ses som ett sätt att spara på alla dessa tre. T. Ex bör det finnas en gemensam tvättstuga. Där kan man också ha ett mindre bibliotek – och träffa på varandra i vardagen.

- Det är genom aktiviteterna i de gemensamma delarna som man lättare lär känna varandra och får möjlighet att hålla kontakten. Och det kan spilla över till livet utomhus. Var och hur man förlägger de gemensamma lokalerna kommer att spela stor roll för hur mycket de används. Lägg krut på att skapa ett trivsamt utrymme för en större grupp. För att gemensamhetslokalerna ska bli en integrerad del av bogemenskapen behöver de boende ha ärende i eller passera dem i sin vardag. T ex skulle brevlådorna kunna finnas där, men ändock placerade så att det inte stör det som ev pågår i det större rummet. Gör det möjligt för olika aktiviteter utan att de behöver störa varandra. Och att närliggande gemensamma rum har viss insyn – genom glasdörrar t ex. Och på motsvarande sätt – om de gemensamma lokalerna lätt kan ses från den egna bostaden, och man kan se att något är på gång, så är det lättare att komma på att man ska vara med. För att skapa identitet och tillhörighet kan man också visuellt utforma de gemensamma delarna med ”lite spets” på.

Utanför föreningens Centralpunkt bör det vara extra inbjudande och finnas plats att kunna sitta ute vid bra väder.

I välfungerande boendegemenskaper brukar de gemensamma måltiderna vara mycket uppskattade.

Tänk in att varje vuxen får deltaga i denna matlagning en gång per månad – och att mat serveras på detta sätt 4 dagar i veckan. Detta kök behöver utformas så att man gärna vill vara där! Gärna med öppna hyllor eller skåp med glasdörrar så att man lätt kan se var saker finns. Barnrum intill men bortanför köket, så att barnens lekar inte så lätt stör middagsgästerna

Ett skjul eller två för förvaring av olika saker + till återvinning.

3. Plan för de privata bostäderna.

Mixen av bostadsstorlekar. Förslag: 25% 1:or på 20-25kvm; 25% 2:or på 30-40kvm, 25% 3:or på 55-65kvm; , 25% 4:or med 75-80kvm. Beroende på utformning kan man rucka något på procenttalen. Tvåvåningshus, där de olika huskropparna har samma layout. Energieffektiv isolering.

Skapa balans mellan privat zon och icke-privat zon, dvs möjliggör privacy. Integrera 2-3 glasklädda uterum för gemensam användning. OCH/ELLER Ett-två växthus ihopbyggt med bostadshus i söderläge.

Kallförråd till varje bostad. Solceller eller solpanel på minst hälften av takytorna.- - - 

 

- - -  SLUT - - -

Stadgar för Kooperativa hyresrättsföreningen Svanbo

§1 Firma
Föreningens namn är Kooperativa hyresrättsföreningen Svanbo

§ 2 Föreningens ändamål

Kooperativa hyresrättsföreningen Svanbo har till ändamål

- att främja medlemmarnas ekonomiska intressen genom att upplåta bostadslägenheter med kooperativ hyresrätt. För ändamålet skall föreningen disponera bostadsfastigheter och hyra ut bostäder till sina medlemmar.

- att genom medlemmars egna insatser tillhandahålla lokaler, service och tjänster för främjande av medlemmarnas aktiva boendegemenskap, trygghet, hälsa och välbefinnande, spontana och planerade möten i gemensamhetslokalen samt, verka för ett socialt hållbart boende i enlighet med det ändamål och syfte som Svandammen Ecovillage ekonomisk förening antagit vid sin konstituerande stämma. (Svandammen Ecovillage har ändrat sitt namn till Grönbo Ekoby - namnändring registrerad januari 2018. Den ifrågavarande ändamålsparagrafen återfinns i slutet på dessa stadgar.)

- att med miljöbefrämjande insatser stödja lokala kretslopp, hushålla med ändliga resurser och verka för ett ekologiskt hållbart boende

- att stärka medlemmarnas såväl individuella som gemensamma inflytande och beslutanderätt, samt genom öppet och aktivt föreningsarbete, verka för ett demokratiskt hållbart boende.

§ 3 Säte
Föreningen har sitt säte i Göteborg kommun.

§ 4 Medlemskap

Till medlem ska antas sökande som kan förväntas följa föreningens stadgar, samt efterfråga de tjänster och den service som föreningen tillhandahåller. Juridisk person kan inte vara medlem i förening. Registrerad partner eller sådana sambor på vilka lagarna om sambors gemensamma hem ska tillämpas kan genom arv eller överlåtelse erhålla medlemskap i föreningen.
Ansökan om medlemskap skall, efter skriftlig framställan, prövas av styrelsen senast tre månader efter ansökan kom in. Antalet medlemmar i föreningen får vara högst dubbelt så många som antalet lägenheter i husen.

§ 5 Medlemsinsats
Varje medlem skall delta i föreningen med en medlemsinsats uppgående till ett belopp om 5000 kronor.

Återbetalning av erlagd medlemsinsats skall ske i enlighet med 2 kapitlet lagen om kooperativ hyresrätt. En avgående medlem har inte rätt att få tillbaka ett högre belopp än det som denne betalat in till föreningen som medlemsinsats.

§ 6 Upplåtelseinsats

I samband med att föreningen upplåter en lägenhet med kooperativ hyresrätt, ska medlemmen åläggas att erlägga en upplåtelseinsats med det belopp som stämman fastställt till 1000 kronor/kvm. lägenhetsyta (BOA) enligt hyresavtalet. En medlem som säger upp sitt hyresavtal har inte rätt att få tillbaka ett högre belopp än det som denne betalat in till föreningen som upplåtelseinsats.

§ 7 Årsavgift För administrativa omkostnader skall varje medlem erlägga en års-avgift, vilken från början skall vara 500 kr/år, och som årsstämman därefter årligen beslutar om dock högst 2 procent av prisbas-beloppet enligt 1 kap. 6 § lagen (1962:381) om allmän försäkring. Avgiften skall betalas på det sätt som styrelsen fattar beslut om.

§ 8 Medlemmens åligganden
Medlemmar boende i bostad som föreningen upplåter, skall på egen bekostnad hålla denna i fullgott skick. Med ansvaret följer både underhålls- och reparationsskyldighet. Till bostaden räknas:

* Rummets väggar, golv och tak

* Inredning i kök, badrum, och övriga utrymmen tillhörande lägenheten

* Glas i fönster, dörrar och balkong

* Lägenhetens ytter- och innerdörrar

Föreningens medlemmar skall själva svara för underhåll samt skötsel av gemensamma utrymmen i sådan omfattning och i sådana former som föreningsstämman fattar beslut om. Skador i bostadslägenhet som uppkommit på grund av brand eller vattenskada, skall den kooperativa hyresgästen själv svara för enligt Jordabalken 12 kap. (hyreslagen). Medlemmen ska ha erforderlig hemförsäkring.
Hyresgäst svarar endast själv för reparationer av ledningar för avlopp, värme, elektricitet, vatten och anordningar om föreningen inte försett bostaden med anordningarna och de enbart tjänar medlemmens egen bostad. Medlemmarna skall efter förmåga, delta i sådana aktiviteter som föreningen med stöd av §§ 2 samt 18 beslutar om. I den mån medlemmar väljer att överlåta visst underhålls- eller tjänsteansvar enligt dessa regler till annan, skall detta meddelas styrelsen och regleras i den ordning som styrelsen beslutar om.

§ 9 Lägenhetsunderhåll
Den kooperativa hyresgästen skall själv svara för målning och tapetsering av lägenheten i enlighet med av styrelsen fastställda regler för lägenhetsunderhåll. Då ett hyresförhållande upphör skall lägenheten lämnas i samma skick som vid inflyttningstillfället enligt av styrelsen upprättat in- och avflyttningsprotokoll. För att bekosta nödvändiga underhållsåtgärder skall hyresgästen själv fondera medel enligt anvisningar som styrelsen meddelar.

Då ett hyresförhållande upphör, har föreningen rätt att kvitta fordran som föreningen har på medlemmen och som härrör från hyresförhållandet, mot de medel som medlemmen har fonderat.

§ 10 Fastighetsunderhåll - (beror ju på om föreningen själv äger huset eller inte).
Styrelsen skall, i samråd med ev fastighetsägaren, upprätta en underhållsplan för genomförande av underhållet av fastigheten i de avseenden ansvaret ligger på föreningen respektive fastighetsägaren och årligen upprätta en budget för att kunna fatta beslut om blockhyrans respektive lägenhetshyrans storlek och säkerställa behövliga medel för att trygga underhållet av huset samt varje år besiktiga de delar av fastigheten som tillhör föreningens underhållsansvar. Till blockhyresavtalet ska finnas en särskild upprättad handling, som redogör för gränsdragningen mellan föreningens och fastighetsägarens drifts- och underhållsansvar.

§ 11 Hyran
Den kooperativa hyresgästen skall betala den hyra som föreningen årligen bestämmer. Hyressättningen skall grundas på föreningens självkostnader, vilka skall fördelas på av föreningen uthyrda lokaler och bostadslägenheter.
Hyrorna för de enskilda bostadslägenheterna skall fastställas av
styrelsen utifrån lägenheternas inbördes bruksvärde samt med hänsyn till den enskilda kooperativa hyresgästens upplåtelseinsats, enligt sådana hyressättningsprinciper som föreningsstämman fastställt.

§ 12 Upphörande av medlemskap

Medlem som avser utträda ur föreningen, skall skriftligen anmäla detta till styrelsen. I samband med att den kooperative hyresgästen sagt upp sitt medlemskap, har även hyresavtalet sagts upp, även om detta inte framgår av handlingen.
Avgång ur föreningen sker vid utgången av det räkenskapsår, som slutar näst efter en månad från det att medlemskapet, eller hyresavtalet sagts upp.

Bryter medlem mot stadgarna, skadar föreningen, eller motverkar dess intressen eller i övrigt förverkat sin hyresrätt enligt 3 kapitlet 11 § lagen om kooperativ hyresrätt, och inte inom 13 veckor rättar sig efter erhållen skriftlig varning från styrelsen, kan han uteslutas från föreningen. Beslut om varning eller uteslutning skall fattas av styrelsen och skriftligen skickas till medlemmen.

§ 13 Styrelse och firmateckning
Styrelsen skall bestå av högst nio och minst tre ordinarie ledamöter samt noll till fem suppleanter.

Suppleanter inträder i den ordning som de blivit valda. En majoritet av styrelsens ledamöter och suppleanter ska vara hyresgäster i huset. Minst hälften av styrelseledamöterna, inklusive ordförande, och suppleanter väljs på ett år i taget, övriga på två år. Styrelsen kan adjungera ledamöter till styrelsen. Föreningens firma tecknas av styrelsen samt av två styrelsemedlemmar i förening, utsedda av styrelsen. Utöver verksamhetsplan samt årsbudget, skall styrelsen hänskjuta frågor av principiell art eller av större ekonomisk betydelse till föreningsstämman för beslut.

§ 14 Revisorer
Föreningsstämman skall årligen vid ordinarie stämma välja en revisor för granskning av styrelsens förvaltning och föreningens räkenskaper. Redovisningshandlingarna skall följa lagen om ekonomiska föreningar och överlämnas till revisorerna senast den 1 mars. Revisorerna skall senast 31 mars skriftligen lämna sin revisionsberättelse.

§ 15 Räkenskapsår
Föreningens räkenskapsår omfattar tiden 1 januari – 31 december.

§ 16 Årsredovisning
Styrelsen skall lämna årsredovisningshandlingarna till revisorn senast en månad före ordinarie årsstämma.

§ 17 Valberedning
Föreningsstämman skall årligen vid ordinarie stämma utse en valberedning, bestående av två ledamöter, varav en skall utses till sammankallande, samt en suppleant. Valberedningen har att till nästkommande ordinarie stämma föreslå kandidater till de uppdrag, till vilka innehavare skall väljas. Medlemmar kan fram till 1 mars lämna nomineringar till uppdrag inom föreningen, vilka skall väljas vid stämman.

§ 18 Medlemsmöten och medlemsverksamhet
Det ankommer på styrelsen att, i sådana former som medlemmarna finner lämpligast, tillhandahålla sådan service och sådana tjänster som befrämjar föreningens ändamål. För sådan verksamhet skall styrelsen årligen upprätta en verksamhetsplan.
Styrelsen skall aktivt verka för att stärka medlemmarnas sociala nätverk samt engagemang i för- eningens verksamheter. Styrelsen kan besluta att delegera ansvar och ekonomiska befogenheter till utskott eller arbetsgrupper som verkar i enlighet med den fastställda verksamhetsplanen. För löpande medlemskontakter, skall styrelsen hålla minst två medlemsmöten per år.

§ 19 Ordinarie årsstämma
Ordinarie årsstämma ska hållas senast den 30 juni. Om styrelsen, en revisor eller minst en tiondel av

samtliga medlemmar skriftligen så kräver, skall extra föreningsstämma avhållas, vilken styrelsen skall utlysa senast 14 dagar innan.

§ 20 Dagordning till årsstämman
Vid ordinarie årsstämma skall följande ärenden förekomma;

1. val av ordförande för stämman 2. anmälan om protokollförare 3. godkännande av röstlängd 4. val av två personer att jämte ordföranden justera protokollet tillika rösträknare 5. fråga om kallelse till stämman skett i behörig ordning

6. fråga om stämman är beslutsmässig 7. styrelsens redovisningshandlingar för det senaste räkenskapsåret 8. revisorernas berättelse 9. beslut om fastställande av resultat- och balansräkning 10. beslut om dispositioner beträffande vinst eller förlust enligt fastställd balansräkning

11. beslut om ansvarsfrihet för styrelsen 12. bestämmande av arvode för styrelsen, revisorer samt övriga förtroendeuppdrag med arvode 13. fastställande av antal ledamöter och suppleanter i styrelsen, samt antal revisorer 14. val av ordförande i styrelsen
15. val av övriga ledamöter samt suppleant i styrelsen

16. val av revisorer samt revisorssuppleant 17. val till övriga av styrelsen föreslagna förtroendeuppdrag 18. val av valberedning samt sammankallande
19. fastställande av årsavgift
20. fastställande av medlemsinsatser

21. fastställande av verksamhetsplan för nästkommande år
22. fastställande av budget för nästkommande år
23. behandling av motioner
24. behandling av ärenden väckta av styrelsen eller vilka enligt lag äger rätt att behandlas vid stämman Dagordning vid extra föreningsstämma skall uppta ärendena under 1-6 samt det eller de ärenden för vilkas avgörande stämman hålls. Varje medlem erhåller vid stämma två röstkort till hushållet.

§ 21 Motioner till årsstämman

Samtliga medlemmar äger rätt att motionera till ordinarie föreningsstämma. Motioner skall vara styrelsen tillhanda senast den 1 mars. Styrelsen skall skriftligen yttra sig över inkomna motioner. Rösträtt på stämman i ekonomiska och tekniska frågor rörande av föreningen disponerade byggnader tillkommer enbart medlemmar som erlagt upplåtelseinsats.

§ 22 Kallelse och andra meddelanden
Kallelse till föreningsstämma skall ske på hemsida när sådan upprättats samt till varje medlem ske per mail till den adress medlemmen angivit till föreningen, tidigast fyra veckor och senast två veckor före ordinarie och senast en vecka före extra föreningsstämma.
Andra kallelser eller meddelanden kan anslås i husets anslagstavla eller skickas via e-post.
Till medlemmar utan epost-adress skickas kallelser per post.

§ 23 Vinstfördelning

Fritt eget kapital enligt fastställd balansräkning ska, sedan i lag föreskriven avsättning till reservfond har skett, föras i ny räkning, fonderas, eller efter beslut på föreningsstämma, delas ut till medlemmarna. Sådan utdelning skall fördelas proportionerligt efter medlemmens debiterade hyresbelopp exklusive förbrukningskostnader.

§ 24 Ändringar av stadgar
Ändring av dessa stadgar beslutas av föreningsstämman. Förslaget skall biträdas med minst två tredjedels majoritet av delegaterna och fattas på två på varandra följande stämmor - varav den ena skall vara ordinarie årsstämma - eller vad som i övrigt följer av 7 kap 15 § lagen (1987:667) om ekonomiska föreningar. I kallelsen till sådant möte skall tydligt anges ändringsförslaget. Beslut om ändring av §11 och § 24, är giltigt endast om det har fattats på två på varandra följande stämmor och på den senare stämman har biträtts av minst tre fjärdedelar av de röstande.
Stadgarna kan ändras om samtliga medlemmar är närvarande och har röstat enhälligt.

§ 25 Bostadskö
För medlemmar som är sökande till föreningens bostadslägenheter, skall styrelsen upprätta en kö enligt sådana regler som föreningsstämman fastställt.

§ 26 Andra avtal
Som stöd för tolkning av §§ 8, 9,10 och 12 kan finnas avtal, ordningsregler och andra handlingar som reglerar förhållanden mellan fastighetsägaren, föreningen och hyresgäster. Dessa handlingar förvaltas av, och kan erhållas av styrelsen.

§ 27 Likvidation
Träder föreningen i likvidation, skall sedan denna avslutats, de behållna tillgångarna disponeras för återbetalning till medlemmarna i proportion till deras insatser. För övrigt enligt lagen för ekonomiska föreningar.

---

Mer om ändamålet och syfte

I paragraf 2 ovan hänvisas till ”det ändamål och syfte som Svandammen Ecovillage ekonomisk förening antagit vid sin konstituerande stämma”.  Som ovan framgått har Svandammen 2018 namnändrat till Grönbo ekoby ek förening.  I det följande citeras de två aktuella paragraferna ur Svandammens tidiga stadga:

§4 Föreningens ändamål

Föreningens ändamål är att främja medlemmarnas ekonomiska intresse genom att bistå dem i att skapa och organisera ett levande och meningsfullt boende i ett nytt bostadsområde i närheten av Göteborg, i en ecovillage. Föreningens roll skall vara

1. att införskaffa en lämplig markfastighet och fungera som fastighetsexploatör för den. 2. att i samarbete med aktuell kommun verka för en detaljplan som väl passar ekobyns sociala ställningstagande enligt §5. 3. att utföra behövliga gemensamma infrastrukturinvesteringar såsom vägar, el, belysning, vatten och avlopp på denna fastighet. 4. att från en mindre del av markfastigheten avstycka och försälja privata tomter till medlemmarna för att de där, såsom egna byggherrar och på egen bekostnad, får uppföra bostäder och ev affärslokaler. 5. att utifrån de intäkter som försäljningen av de privata tomterna ger etablera gemensamt ägda lokaler till medlemmarnas gemensamma gagn. 6. att vara ett gemensamt demokratiskt forum för detta boendeprojekt. 7. Eftersom odling och skogsbruk kan bedrivas av medlemmar eller till medlemmars gagn på den gemensamt ägda marken kan viss övergripande administration för detta fordras.

¤ Medlemmarnas roll skall vara att uppföra bostäder och därefter i kooperativ samverkan och med eget arbete förvalta området och även kunna medverka vid ekologisk odling och skogsförvaltning. Genom boendeinflytande och medlemsaktivitet i form av eget arbete kan medlemmarna bidra till ett varierat utbud av kultur- och fritidsaktiviteter för alla i området att kunna ta del av som konsumenter.

Annan ekonomisk verksamhet som föreningen och/eller dess medlemmar ska bedriva är kursverksamhet, livsmedelsaffär, café- och restaurangverksamhet, bed & breakfast samt förskola och omsorgsverksamhet.

Föreningens uppgifter i  Svandammen Ecovillage skall också vara:

8. att stödja medlemmarna i deras roll som byggherrar, bl a med utbildning och kvalitetskontroll

9. att påbörja och bädda för projektets sociala aspekter och livskvalité.

10 att förvalta den mark och de gemensamma vägar samt de gemensamma byggnader och gemensamhetsanläggningar inkl el, vatten och avlopp som skall skapas eller uppföras på den in-förskaffade marken. I denna uppgift skall föreningen ta hänsyn tas till vad som uttrycks i §5.

11. Liksom böcker i ett bibliotek införskaffas till de anslutnas disposition, eller en kabel i ett kabelTVnät införskaffat till de anslutnas disposition, så kommer föreningen att införskaffa olika nyttigheter till medlemmarnas lättillgängliga disposition.

12 Vid behov av att inrätta verksamhet i enlighet med projektets syfte får föreningen starta helägt dotterföretag.

 

Ändamålet med denna ecovillage är:

1. Att skapa ett bostadsområde – anpassat till platsen – som med hjälp av tillgängliga metoder och material är föredömligt miljöriktigt, ekologiskt, energisnålt och har kretsloppsprincipen inbyggd.

2. Att skapa ett bostadsområde och lokalsamhälle som är socialt stimulerande och trivsamt och där det finns boendeinflytande på riktigt och där alla deltar på något sätt och delar ansvaret.

3. Att skapa ett ekosamhälle där levnadsomkostnaderna och boendekostnaderna kan vara lägre än genomsnittet genom samutnyttjande och resursbevarande livsstil och med ambitioner att kunna vara relativt självförsörjande på mat, energi och basala omsorgstjänster.

 

Föreningen skall etablera Svandammen Ecovillage på en plats som har goda kommunikationsmöjligheter till Göteborg och i någon av följande kommuner:

Göteborg, Mölndal, Partille, Härryda, Lerum, Alingsås, Bollebygd, Lilla Edet, Ale, Stenungsund, Kungälv.

 

Under ekobyns etableringsfas kan föreningsmark avstyckas för extern försäljning, om avsikten är att möjliggöra eller optimera projektet, samt att avyttringen sker med godkännande av årsmöte eller extra årsmöte.

Inom Svandammen Ecovillages gemensamma fastighet kan föreningen även upplåta mark och lokaler för annan verksamhet under förutsättning att verksamheten står i omedelbar samklang med föreningens portalparagraf §5, och har godkänts av årsmöte.

 

 

§5 Föreningens portalparagraf, dess syfte och sociala grunder för förvaltning

Vi vill forma ett mänskligt närsamhälle!

Vi vill forma en livsmiljö med skapande gemenskap inriktad på livskvalité, välbefinnande, skönhet, hälsa och ekologi! Den ekoby vi vill skapa är ett bostadsbyggnads- och utvecklingsprojekt med tonvikt på självbyggeri och grundas delvis på företagsamhet och en viss grad av självförsörjning gällande basbehov som mat, energi, kläder och omsorg om varandra. Tomterna ska ingå i en föreningsstyrd enhet.

Glädje och tillfredsställelse kommer bland annat som ett resultat av verksamhet, och kommer den till del som kan använda sina personliga möjligheter!

Målet är att skapa och därefter vidmakthålla ett lokalsamhälle  med 200 bostäder i blandad bebyggelse. Möjlighet till viss ytterligare utvidgning av bebyggelsen i ett senare skede är önskvärd. Bostäderna skall kunna uppvisa stor variation i estetiskt utförande baserat på den enskildes egen uppfattning.

Till detta lokalsamhälle skall även ingå skogs- och jordbruksmark med odlingsmöjligheter för de boende som så önskar. Vi strävar efter att uppfylla de nationella miljömålen och en hållbar livsstil och vill ha en samhällsutveckling där materiella och andliga behov samt social och ekonomisk välfärd går hand i hand.

Vi vill möjliggöra att de boende i detta samhälle får möjlighet att skapa en personlig boendesfär i vilken den boende får utforma och styra sitt liv på det sätt som passar den personen bäst utifrån sina egna uppfattningar samtidigt som ömsesidigt givande samarbete och interaktion med andra i närsamhället faller sig naturligt utifrån samhällets uppbyggnad.

Vi tror att människan påverkar sin omgivning genom sin inställning, sin medvetenhet och sina ord, handlingar och kreativitet. Deltagande och delat ansvar är nyckelfrågor. Om alla bidrar lite grand med sin tid och engagemang, så kan vår närmiljö berikas genom ökat utbud och fler möjligheter – och vår livskvalité därmed höjas utan att det kostar så mycket. Värderingsmässigt är tillförlitlighet, socialt ansvar och individuellt egenansvar grundläggande.

Ekobyn ska vara en social och pluralistisk plats där individens olika sidor och begåvningar får rum; kort sagt ett mänskligt växande som aldrig blir färdigt och där alla får vara med och utveckla lokalsamhället, pröva nya vägar inom boende, ägande och konsumtion.

Och här ska snart följa en

loggbok över kooperativa hyresrättsföreningen Svanbo´s fortsatta planeringsarbete.

Var med på intresselistan!!

Vi skulle vilja veta hur stort intresset är för Grönbo-projektet. Registrera dig på intresselistan, genom att peka på bilden under "Märken" i rutan 8 cm här nedanför.--> tryck först en gång för att få "Adobe Flasch" och tryck sen en gång till på Pilen; och sedan på Gå med.

Det innebär inget åtagande, men du får nyhetsbrev då och då.

- - - - - - 

Till Grönbo-projektet söker vi också dig med intresse och relevant erfarenhet eller kompetens - maila om du är intresserad: info@gronboekoby.se

 - - - - - - - - - - - - -

Åter till sidans huvudmeny kommer du genom att dubbelklicka på bilden allra överst med texten

Grönbo ekoby ek. förening

Märken

Laddar…

© 2024   Created by Michael Rudvall.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor